Insaláta z chobotnice, bistro pri mori v kuchyni
Talianska kuchyňa je oslavou pravosti a jednoduchosti surovín, schopnou premeniť každý pokrm na autentický zážitok plný stredomorských chutí. S pár starostlivo vybranými ingredienciami možno vytvoriť recepty, ktoré ctia tradíciu a čerstvosť, prinášajúc na stôl všetku lahodnosť nášho regiónu.
Tu je návrh, ktorý túto filozofiu dokonale vystihuje: jemný chobotnicový chápadlo prudko opečené, podávané so šalátom z feniklu, citrusov a taggiaske olív, sprevádzané focacciou. Ľahký a elegantný pokrm, ideálny na vyvolanie atmosféry bistrotu pri mori, kde každý sústo rozpráva príbeh kvality surovín a vášne pre taliansku kuchyňu.
Ingrediencie na šalát z chobotnice
- Jemné chobotnicové chápadlo
- 1 fenikel
- Čerstvé citrusy (pomaranče, grep alebo mandarínky)
- Odpeckované taggiaske olivy
- Focaccia
- Extra panenský olivový olej
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Citrónová šťava (voliteľné)
Príprava šalátu z chobotnice
Uvariť chobotnicu: chobotnicu uvariť v osolenej vode, kým nezmäkne, potom nakrájať chápadlo na hrubšie kúsky.
Opekať chobotnicu: na horúcej panvici s troškou oleja prudko opekať kúsky chobotnice, aby získali jemnú chrumkavú kôrku zvonku a zostali mäkké zvnútra.
Pripraviť šalát: fenikel nakrájať na tenké plátky, pridať olúpané segmenty citrusov a taggiaske olivy.
Dochutiť: pokvapkať extra panenským olivovým olejom, osoľiť, okoreniť a podľa chuti pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.
Servírovať: šalát uložiť na tanier, navrchu rozložiť opečenú chobotnicu a ozdobiť celými taggiaskymi olivami.
Doplnok: podávať s teplými plátkami focaccie pre dokonalý chuťový zážitok.
Tento jednoduchý, no zároveň elegantný recept je poctou talianskej kuchyni, kde kvalita surovín a starostlivosť o prípravu premieňajú každý jedálny moment na výnimočný zážitok plný radosti a spoločenskosti.
Objavte všetky naše talianske recepty a zostaňte v obraze sledovaním nás na sociálnych sieťach:
Facebook
Instagram